teisipäev, 20. veebruar 2018

Veiseliha peedi ja marjaveiniga



Ütelgu kalender paastuaja kohta mida iganes, praeguse krõbeda külmaga kulub ära pigem üks korralikum kõhutäis. Seda enam, et suuremat sorti sünnipäev nädalavahetusel ees ootamas ja ainult salatilehest võib väheks jääda. Talve ei saagi minu arvates korralikult nautida ilma end kamina ees sooja pleedi sisse kerra tõmbamata, samal ajal südamerahu ja kahvliklõbina saatel pajaroa sees sonkides. Paha ei tee, kui samal ajal oleks käeulatuses näiteks ka mõni hea raamat (mul on küll praegu käsil Lionel Shriveri "Suur vend", mis räägib toitumishäirest ja enne seda Chrisopher McDougall'i "Jooksjana sündinud", mis kumbki ilmselgelt selleks puhuks ei sobi aga õnneks on häid raamatuid veelgi) ja loomulikult klaas punast veini. 

See toit siin sündis tänu kolmele kappi ununenud peedile ja Lihapoodi saabunud kenadele abatükkidele, mille muu kodus leiduvaga ahju pistsin. Valmimine võtab küll natuke aega, kuid ise sellele väga kaasa aitama ei pea - samal ajal jõuab nii mõnegi raamatupeatüki läbi lugeda või muude vajalike toimingutega tegeleda. Mis puutub lisanditesse, siis ma ei ole muidu küll eriti suur püreesõber, kuid mõnikord ei saa sellest üle ega ümber. Näiteks juurselleripüree istub selle peedise koosluse juurde eriti hästi. 
Teen teinekordki! Võib-olla isegi laupäeval.






VEISELIHA PEEDI JA MARJAVEINIGA
kuuele

1,5 kg kondiga veise abaliha
2 punast sibulat
3-4 väiksemat peeti (u 300g)
10 kadakamarja
5 rosmariinioksa (soovi korral veel mõned serveerimiseks)
5 küüslauguküünt
2 dl marjaveini (nt. Põltsamaa "Tõmmu")
2 dl veise- või köögiviljapuljongit
soola, pipart

  • Võta liha nii tunnike enne küpsetama asumist külmikust välja, kuivata majapidamispaberiga ning maitsesta soola-pipraga.
  • Kui liha on soojenenud toatemperatuuriga ligilähedaseks, pruunista lihatükid kuumal pannil igast külest. Ära unusta ka lihaservasid. 
  • Aseta liha koos rosmariiniokste, kooritud ja kergelt tükeldatud küüslauguküünte ja kooritud ning sektoriteks lõigatud peetidega ahjuvormi.Lisa ka kadakamarjad.
  • Koori sibilad ja lõika sektoriteks. Pruunista neid kergelt, et küljed pisut karamellistuksid, lisa ka sibulad lihale.
  • Vala marjavein ning puljong samale pannile, kus siha ja sibulat pruunistasid ning lase mulinal keema tõusta. Vala lihale.
  • Aseta nõu 200-kraadisesse ahju ja kuumuta, kuni vedelik keema läheb - u 5-10 minutit. Seejärel kata nõu kaane või fooliumiga ja keera kuumus 160-kraadini. Küpseta u 2 tundi, kuni liha on pehme.
  • eemalda kaas või foolium ning lase jälle 200-kraadi juures u 20 minutit pruunistuda. Võta vorm ahjust ja vala vedelik ettevaatlikult pannile. Lihale aseta niikauaks foolium, et see ei jahtuks. Kuumuta vedelikku tugeval kuumusel segades, kuni see pisut pakseneb. See võib aega võtta kuni 10 minutit. Vala kaste lihale, eemalda eelnevalt rosmariinioksad ja serveeri. Soovi korral lisa värskeid rosmariinilehti. Juurde paku näiteks juurselleripüreed.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar