reede, 23. veebruar 2018

Leiva-šokolaaditort



Homseks pidupäevaks on kõigil ilmselt juba parimad riided välja vaadatud, lipp triigitud ja külmkapp ka head-paremat täis varutud. Mul samamoodi, aga lauakatmise ja menüü osas luban endale ka vast ka väikest laveerimisvaru, sest kogemus näitab, et need kõige paremad mõtted kipuvad ikka viimasel minutil tulema. 
See leiva-šokolaadi tort on tegelikult ka üks hea viimase hetke võimalus, sest valmistamine konti ei murra ja kui ka hommikul mõte tordi valmistamisest pähe kargab, on õhtuks see juba kenasti tahenenud. Kuigi nimetusest käib läbi sõna leib, mis paljudele (jah, ka mulle) ikka magustoidus harjumatu võib tunduda, annab põnevat leivakaramellist maitset juurde kõige rohkem hoopis leivasiirup, mille valmistamisel on kasutatud linnaseekstrakti. See sobib muidugi ka leiva valmistamiseks, aga tuleb kurbusega tunnistada, et minu iganädalased leivataina sõtkumised lõppesid juba üksjagu aega tagasi. Leiba tuleb teha ikka sellises peres, kus kõik kilokalorid sõbralikult omavahel ära jagatakse, mitte nii et leivavalmistajal endal ainult suu matsub. Ausõna, selle tordiga taolist muret pole veel ette tulnud!

Ilusat ja maitsvat sünnipäeva ning hoogsat sini-must-valge lehvitamist!






LEIVA-ŠOKOLADITORT
kaheksale

Põhi:
160 g šokolaadiküpsiseid (Kalev)
60 g võid

Kate:
4 dl vahukoort
200 g toorjuustu
100 g tumedat šokolaadi (70%)
1,5 dl leivasiirupit (Dansukker)
3 lehte želatiini

Peale:
0,5 viilu tumedat leiba
10 g metspähkleid
1 tl tuhksuhkrut (Dansukker)
soovi korral pisut külmkuivatatud ja/või  sügavkülmutatud vaarikaid

  • Purusta küpsised köögikombainis ja sega hulka sulatatud või. Sega ühtlaseks ja suru  küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga lahti käiva koogivormi põhjale.
  • Aseta želatiinilehed külma vette pehmenema. 
  • Sulata vesivannil šokolaad ja sega leivasiirupiga.Lase pisut jahtuda. 
  • Vahusta koor toasooja toorjuustuga ja sega ettevaatlikult sekka umbkaudu kolmveerand šokolaadi-leivasiirupisegust.* 
  • Suru želatiinilehtedest käte vahel liigne vesi välja ja sulata need samuti vesivannil. 
  • Lisa sulanud želatiini hulka esmalt paar supilusikatäit vahukooresegu ja sega läbi, siis vala saadud segu ülejäänud kreemi hulka ja sega hoolega. 
  • Vala vahukooresegu küpsisepõhjale ning tõsta peale järele jäänud šokolaadi-siirupisegu ja aja lusikapõhja või spaatli abil ringjate liitustega mööda pealmist kihti laiali. 
  • Lase külmkapis vähemalt 4 tundi või üle öö taheneda.

Serveerimisel riivi leib ja haki pähklid ning kuumuta neid kuival pannil keskmise kuumuse juures paar minutit, kuni puru on krõbe. Jahuta ja puista koogile. Soovi korral lisa külmkuivatatud ja/või sügavkülmutatud kodumaiseid vaarikaid või muid marju.

*) – saadud segu võid ka terve kogusena kreemiga segada või jätta sama osa ootele kuni serveerimiseni ning alles siis juba tahenenud koogile niristada (vajadusel soojenda eelnevalt vesivannil).



Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar