laupäev, 19. august 2017

Ahjuvorm koha, suvikõrvitsa ja tomatitega



Viise, kuidas inimesi liigitada, on kahtlemata erinevaid. Viimasel ajal olen näiteks kokku puutunud nendega, kes ahju ning ahjuroogasid ülistavad, kuid järjest enam ka minimalistlike vaadetega tüüpe, kes selle agregaadi olemasolu koduses majapidamises vajalikuks ei pea. Äärmuslikematel juhtudel võrdub sellistes kodudes ahi näiteks hoopis panipaigaga. 
Ma ise kaldun arusaadavatel põhjustel sellesse esimesse gruppi. Pealegi olen piisavalt laisk, et tihti piirduda perele toidu valmistamisel erinevate köögiviljade ja vahel ka liha tükeldamise ja ahju lükkamisega. Samas kui järele mõtelda, saaks ilma ahjuta vägagi hästi hakkama ka suuremat sorti toidusõber. Igat sorti küpsetamine tuleks küll siis ilmselt igapäevaselt kas elimineerida või sisse osta näiteks mõnest sümpaatsest pagariärist või restoranist. See viimane kõlab tegelikult ju päris hästi.

Ahjuvormi on aga ilma ahjuta küll üpris keeruline (kuid mitte võimatu, sest siit saab aretada kindlasti ka ühe võrratu panniroa) valmistada ja seepärast on allpool asuvast retseptist kasu küll pigem ahjusõpradele. Ja nendele, kes praegu pingsalt nuputavad, mida ette võtta sülle sadanud suvukõrvitsa- ja tomatisaagiga ning külmkapis nukrutseva pooliku pestopurgiga.



AHJUVORM KOHA, SUVIKÕRVITSA JA TOMATITEGA

Neljale

450 g kohafileed (ahven sobib ka hästi)
150 g rohelisi või kollaseid oakaunu
250 g suvikõrvitsat
500 g (kirss-)tomateid
3 viilu toorsuitsupeekonit
100 g mozzarellat
3-5 sl pestot
basiilikulehti
soola, pipart, oliiviõli

Suurema kala filee tükelda u 4-5 cm tükkideks väiksemad jäta niisamuti. Maitsesta kala kergelt soola-pipra ja sortsu oliiviõliga. Trimmi vajadusel oakaunade otsad ja vala oad u 2 minutiks keevasse, soolaga maitsestatud vette. Kurna ja loputa kiirelt külma veega. Piserda ahjuvorm kergelt õliga ja vala vormi viilutatud suvikõrvits ning tükeldatud tomatid. Sega sekka pesto ja küpseta 200 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni köögiviljad on kergelt kuuma saanud, kuid mitte päris valmis.  Lisa kala ja pisemateks tükkideks lõigatud või rebitud mozzarella ning küpseta veel u 10 minutit, kuni kala on küps aga mahlane. Samal ajal kui kala küpseb, prae pannil peekon krõbedaks ja pudista see valmis toidule. Maitsesta vajadusel veel täiendavalt ja serveerimisel lisa mõned värsked basiilikulehed.


* Retsept ilmus ka Postimees Arteris 29.07.17

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar